Ať je jídlo našim lékem
vyňato z výzkumů prof. P. Claytona

V minulosti tedy běžná strava obsahovala následující složky, které prakticky vymizely díky šlechtění i změně jídelníčku na převážně průmyslově zpracované potraviny, které zánětlivý stav ještě zhoršují.

1. Polyfenoly

  • působí protizánětlivě hlavně v součinnosti s omega kyselinami (ve vyšších dávkách i samotné), tím, že blokují řadu prozánětlivých enzymů
  • poskytují přirozenou a fyziologickou ochranu omega kyselinám díky svému antioxidačnímu účinku
  • tělo je neumí skladovat, musíme je tedy dodávat průběžně
  • obsah polyfenolů v dnešní stravě klesl na 10%

2. Omega-3 mastné kyseliny

  • evergreen poslední doby... přesto je poměr příjmu omega-3 a 6 mastných kyselin u drtivé většiny lidí pro tělo likvidační. Proč?
  • Stěny všech našich buněk jsou složeny z lipidů (tukových molekul). Tyto tukové částice musí být ve správném poměru, tj. poměr omega 3/6 musí být 1:3. I poměr 1:4 znamená vyšší riziko zánětu, a dnes je příjem omega kyselin v poměru 1:15, 1:25 a leckdy ještě horší.
  • Nesprávně složená membrána buněk pak neplní svoji roli - v nepropustné tukové stěně buněk je celá řada specifických přenašečů = dvířek pro ionty, glukózu a další látky. Ale v špatně postavené stěně je funkce těchto přenašečů narušená. Pak vázne přenos iontů oběma směry, vázne vstup cukrů do buněk a buňky hladoví (diabetes), buňkám chybí i další potřebné látky metabolické i signální. Zrovna tak špatně funguje přestup látek z nitra buněk ven - uvnitř se tak kumulují odpadní látky. 

Vyhladovělé, toxiny vlastního metabolismu zahlcené buňky se rychle dostávají do dysfunkce, zánětu a následného dalšího poškození.

  • Buňky v zánětu uvolňují přemíru volných radikálů.... tak dochází k vylučování dalších prozánětlivých faktorů. A protože nám chybí polyfenoly, které by zneutralizovaly působení prozánětlivých látek a volných radikálů, tělo se dostává víru zánětlivé smršti.
  • Obecně - omega 6 kyseliny podporují zánět, ale přiměřené množství těchto látek je důležitý pro správnou stavbu membrán a dalších látek v těle. Omega 3 mastné kyseliny zánět blokují. Před sto lety byl příjem omega 3 a 6 v poměru 1:1. Moderní strava to ale změnila a omega 6 kyseliny zaplavují naše těla. Dokonce komerčně chovaná jatečná zvířata mají více omega 6 kyselin než zvířata volně se pasoucí. 
  • Pokud si chcete ověřit, jaké je složení vašich membrán a jestli není vaše tělo ohroženo zánětem, můžete použít krevní test přední evropské laboratoře Vitas v Oslu. Pokud máte zájem o tento test, zkontaktujte mne např. pomocí formuláře dole.

3. 1-3, 1-6 beta glukany

  • produkty mikroskopických hub a kvasinek - nejsilnější modulátory imunity
  • kdysi běžná součást stravy - nefiltrované pivo, víno, kvašený chléb stejně jako řada dalších potravin upravovaných kvašením. Dokonce kontaminace plodin (např. mikrohoubami napadené ovoce a zelenina) znamenala přísun těchto látek, které významně posilují a harmonizují práci imunitního systému.
  • díky plošnému používání fungicidů v zemědělství a filtraci a sterilizaci průmyslově vyráběných potravin tyto klíčové složky z naší stravy prakticky zmizely
  • není tedy s podivem, že se výskyt autoimunitních nemocí každým rokem zvyšuje o 3-5% a podobně roste výskyt alergií, rakovin a dalších forem imunitních poruch

Pokud se tyto tři složky potravin vrátí do naší stravy a odstraníme z ní prozánětlivé potraviny, míra onemocnění klesne až o 90%. 

Má to logiku, protože genetika stojí za našimi nemocemi pouze z 10%.

4. Prebiotika

  • v zásadě vláknina v původních druzích plodin významněji zastoupená - bohatá škála různých druhů vláknin v dostatečném množství je klíčová pro zdravý stav střeva
  • vláknina slouží jako potrava pro symbiotické bakterie. Pokud nemají dostatek potravy, vymírají a na jejich místo nastupují bakterie patogenní
  • tento stav - dysbióza - je dnes prokazatelně spojován s mnoha nemocemi a to nejen nemocemi střev. Patří mezi ně obezita a metabolické poruchy, poruchy imunity vč. rakovin či alergií, ekzémy a další, stejně jako poruchy mozkové činnosti - Alzheimer, Parkinson, autismus aj.

Co tedy změnit ve svém životě, abychom se dostali z bludného kruhu zánětlivé pasti?

  1. Zlepšete své stravování - více ovoce, zeleniny, komplexnější sacharidy z celozrnných produktů a luštěnin, méně cukru a soli, méně uzených a konzervovaných jídel, méně jídel upravovaných při vysokých teplotách - tedy grilovaná, pečená a smažená (tehdy se tvoří AGE a ALE látky, které působí prozánětlivě, urychlují stárnutí a výskyt degenerativních chorob)
  2. Využijte doplňky stravy působící protizánětlivě. Ani vyváženou stravou dnes nemůžeme získat vše, co potřebujeme. Nestačí jen pokrýt denní dávku vitamínů, správně vyladěný přípravek musí umět víc. Produkty Zinzino jsou výsledkem 40 let výzkumu v této oblasti a prof.  Paul Clayton odkazuje na studie, že po 2 měsících užívání přípravků Zinzino kleslo riziko úmrtí na civilizační nemoci včetně rakoviny o 70 - 90%.  Známkou kvality je i fakt, že víc než 80% lidí si po dobrání kůry okamžitě objednalo novou. Navíc si můžete zmíněným krevním testem už po 2 měsících ověřit, že se stav vašich buněčných membrán lepší a tím pádem jste méně ohroženi chronickým zánětem. 

Produkty prof. Claytona:

  • BalanceOil - omega 3 kyseliny z divokých ryb nebo mořských řas - pro správný efekt musí být těchto kyselin v denní porci dostatečné množství. Jedna kapsle to nevytrhne.
  • Xtend - polyfenoly, beta glukany a další protizánětlivé látky a vitamíny - spolu s BalanceOil základ pro tělo bez zánětu
  • ZinoBiotic - směs prebiotických vláknin, vyladěná pro každý úsek střeva
  • Viva - unikátní přípravek pro nervový systém s obsahem šafránu a dalších látek - pro poruchy nálad, deprese, vyčerpanost, nespavost. Kauzuistiky - rychlé působení často po několika týdnech. Nové studie ukazují přínos šafránu v prevenci proti Alzheimeru.
  • Protect - přípravek doslova nabušený beta glukany - pro akutní i chronické stavy, kdy je třeba podpořit správnou funkci imunity
  • další doplňky a přípravky viz. stránky Zinzino
  • BalanceTest - unikátní možnost zjistit, jaký je poměr omega mastných kyselin ve vašem těle a zda je vaše tělo ohroženo chronickým zánětem. 

Tento krevní test jedné z hlavních laboratoří Evropy Vitas v Oslu nám poskytuje i příležitost si ověřit už po 2 měsících, jestli tyto přípravky účinkují. 

Více o těchto přípravcích na stránkách Zinzino. Zakoupit je možno jen přes partnery Zinzino, můžete se tedy obrátit na mne např. pomocí kontaktního formuláře.

   3.   Více pohybu - půl hodiny cvičení nebo ostré chůze denně je dostatečné minimum

   4.   Bojujte s nadváhou... ale zapomeňte na jojo diety

   5.   Podpořte imunitní systém - evolučně vyrostl ve spojení s 1-3, 1-6 beta glukany a jeho správná funkce bez nich už není možná

   6.  Omezte kouření - zánět v těle obrovsky podporuje

   7.   Omezte stres - chronický stres podporuje zánět, blokuje imunitní systém a podílí se na degenerativních onemocnění.  Přípravek Viva vám může být účinným pomocníkem, stejně jako vybrané produkty z nabídky Joalis.

Nestačí tedy jen odstranit z tkání toxiny, ale i dodat do tkání látky potřebné. Jinak nemá sebedůkladnější očista smysl... a my se budeme stále vracet do nemocí. Napište si o prověřené produkty Zinzino nebo o krevní test.

Více k tématu si můžete poslechnout v přednášce prof. Claytona 

Použitím formuláře vyjadřujete souhlas s kontaktováním v souvislosti s požadovanou službou