Ať je jídlo našim lékem
vyňato z výzkumů a publikací Dr. P. Claytona
Pro ty, komu se nechce poslouchat přednášky P. Claytona stručně, přehledně výňatek:
Nikdy v historii lidstva jsme nebyli tak nemocní. Statistiky chronických nemocí - autoimunitních jako je cukrovka, Crohn, roztroušená skleróza... dalších poruch imunity jako rakovina, alergie, astma, intolerance... nemocí mozku jako je Alzheimer, autismus, deprese, ADD... a dalších a dalších nemocí srdečními počínaje kloubními konče nemilosrdně rostou. Tyto nemoci postihují stále mladší lidi, nezřídka děti... a prognózy výskytu těchto nemocí jsou doslova děsivé. I výskyt akutních nemocí poslední dobou roste.
Proč ale?
Máme vše... pohodlí, dostatek jídla, nejdostupnější lékařskou péči... přesto se významný počet lidí utápí v nemocech, v bolestech a nemohoucnosti.
Dřív tomu tak nebylo. Např. diabetes 2. typu se před cca 100 lety diagnostikoval řádově u desetiny promile populace. Ale před 5 lety u 7,5 procent, před 2 lety o 10 procent lidí a stále roste. Přezdívku "stařecký diabetes" běžnou před 20 lety už neuslyšíte, výskyt cukrovky u malých děti ji tiše vymazal ze slovníku.
Co se změnilo za oněch 100 let? Co se změnilo za těch posledních 20 let, že jsou tak nemocné i děti?
Odpověď asi znáte. Strava a životní styl.
Otázka je - můžeme běžnou stravou docílit ozdravení celé populace?
Odpověď dr. Claytona překvapí. velmi těžko.
Důvod? Díky vyšlechtění prakticky všech plodin jsme docílili lepší chuti nebo výnosů... a zbavili je velkého množství látek potřebných pro udržení zdravého těla.
Co tyto výživné látky umí?
Jsou nepostradatelné v boji proti akutní infekci a v boji proti chronickému zánětu - příčině všech chronických nemocí. Právě chronické záněty - v mozku, cévách, tukové tkáni, játrech, kloubech atd. - jsou příčinou všech tzv. civilizačních nemocí fyzických i duševních. A v zánětu je dnes většina populace, i lidé mnohdy zdánlivě zdraví.
Co dělat, abychom se chronického zánětu zbavili nebo mu předešli?
40 - tiletý výzkum Dr. Paula Claytona dává odpověď:
Při návratu těch složek potravy, které byly kdysi v našem jídelníčku běžné, kleslo za 2 měsíce riziko úmrtí na civilizační nemoci včetně rakoviny na úroveň běžnou před 100 lety.
O které látky jde?
1. Polyfenoly
- působí protizánětlivě hlavně v součinnosti s omega kyselinami (ve vyšších dávkách i samotné), tím, že blokují řadu prozánětlivých enzymů
- poskytují přirozenou a fyziologickou ochranu omega kyselinám díky svému antioxidačnímu účinku
- tělo je neumí skladovat, musíme je tedy dodávat průběžně (zdroj > ovoce, zelenina, koření, bylinky...)
- obsah polyfenolů v dnešních plodinách je cca třetinový oproti původním druhům, díky obecně nižší konzumaci zeleniny klesl příjem těchto látek na 10%
2. Omega-3 mastné kyseliny
- evergreen poslední doby (Pozn. díky svému "protivirovému" účinku hlavně nyní viz. článek prof. Rupricha ze Státního Zdravotního Ústavu)... přesto je poměr příjmu omega-3 a 6 mastných kyselin u drtivé většiny lidí pro tělo problematický. Proč?
- Stěny všech našich buněk jsou složeny z lipidů (tukových molekul). Tyto tukové částice musí být ve správném poměru, tj. poměr omega 3/6 musí být max. 1:3. Už poměr 1:4 znamená vyšší riziko zánětu, a dnes je příjem omega kyselin v poměru 1:15, 1:25 a leckdy ještě horší.
- Nesprávně složená membrána buněk pak neplní svoji roli - v nepropustné tukové stěně buněk je celá řada specifických přenašečů = dvířek pro ionty, glukózu a další látky. Ale v špatně postavené stěně je funkce těchto přenašečů narušená. Pak vázne přenos iontů oběma směry, vázne vstup cukrů do buněk a buňky hladoví (např. diabetes), buňkám chybí i další potřebné látky metabolické i signální. Zrovna tak špatně funguje přestup látek z nitra buněk ven - uvnitř se tak kumulují odpadní látky.
Vyhladovělé, toxiny vlastního metabolismu zahlcené buňky se rychle dostávají do dysfunkce, zánětu a následného dalšího poškození.
- Buňky v zánětu uvolňují přemíru volných radikálů.... tak dochází k vylučování dalších prozánětlivých faktorů. A pokud nám chybí polyfenoly, které by zneutralizovaly působení prozánětlivých látek a volných radikálů, tělo se dostává víru zánětlivé smršti.
- Obecně - omega 6 kyseliny podporují zánět, ale přiměřené množství těchto látek je důležitý pro správnou stavbu membrán a dalších látek v těle. Tělo také určité množství zánětlivých faktorů potřebuje. Omega 3 mastné kyseliny zánět blokují. Před sto lety byl příjem omega 3 a 6 v poměru 1:1. Moderní strava to ale změnila a omega 6 kyseliny zaplavují naše těla. Dokonce komerčně chovaná jatečná zvířata mají více omega 6 kyselin než zvířata volně se pasoucí.
- Pokud si chcete ověřit, jaké je složení vašich membrán a jestli není vaše tělo ohroženo zánětem, můžete použít krevní test přední evropské laboratoře Vitas v Oslu. Pokud máte zájem o tento test, zkontaktujte mne např. pomocí formuláře dole. Pokud se tímto testem prokáže, že váš poměr omega 3/6 kyselin je 1:3 nebo nižší, peníze za test vám budou vráceny. Znamená to, že se stravujete správně.
3. 1-3, 1-6 beta glukany
- produkty mikroskopických hub a kvasinek - jedny z nejsilnějších modulátorů imunity
- kdysi běžná součást stravy - nefiltrované pivo, víno, kvašený chléb stejně jako řada dalších potravin upravovaných kvašením. Dokonce kontaminace plodin (např. mikrohoubami napadené ovoce a zelenina) znamenala přísun těchto látek, které významně posilují a harmonizují práci imunitního systému.
- díky plošnému používání fungicidů v zemědělství a filtraci a sterilizaci průmyslově vyráběných potravin tyto klíčové složky z naší stravy prakticky zmizely
- není tedy s podivem, že se výskyt autoimunitních nemocí každým rokem zvyšuje o 3-5% a podobně roste výskyt alergií, rakovin a dalších forem imunitních poruch
Pokud se tyto tři složky potravin vrátí v potřebném množství do naší stravy a odstraníme z ní prozánětlivé potraviny, míra chronických onemocnění v populaci klesne z cca 90% na cca 10%, což byl stav běžný před změnou stravování.
Má to logiku, protože genetika stojí za našimi nemocemi pouze z 10%.
- v zásadě vláknina v původních druzích plodin významněji zastoupená - bohatá škála různých druhů vláknin v dostatečném množství je klíčová pro zdravý stav střeva
- vláknina slouží jako potrava pro symbiotické bakterie. Pokud nemají dostatek potravy, vymírají a na jejich místo nastupují bakterie patogenní
- tento stav - dysbióza - je dnes spojován s mnoha nemocemi a to nejen nemocemi střev. Patří mezi ně obezita a metabolické poruchy, poruchy imunity vč. rakovin či alergií, ekzémy a další, stejně jako poruchy mozkové činnosti - Alzheimer, Parkinson, autismus aj.
Co tedy změnit ve svém životě, abychom se dostali z bludného kruhu zánětlivé pasti?
- Zlepšete své stravování - více ovoce, zeleniny, komplexnější sacharidy z celozrnných produktů a luštěnin, méně cukru a soli, méně uzených a konzervovaných jídel, méně jídel upravovaných při vysokých teplotách - tedy grilovaná, pečená a smažená (tehdy se tvoří AGE a ALE látky, které působí prozánětlivě, urychlují stárnutí a výskyt degenerativních chorob). Obecně omezte průmyslově zpracované potraviny, které zánětlivý stav ještě zhoršují.
- Můžete využít doplňků stravy s obsahem výše zmíněných látek. Jen je třeba vybrat ty skutečně kvalitní. Víte, že samotný čištěný rybí tuk s omega 3 kyselinami nemá žádný efekt? Mnohdy i drahé přípravky mohou být skutečně neúčinné, kvůli nesprávnému složení nebo nedostatečnému dávkování. Ale to je dlouhé povídání.
3. Více pohybu - půl hodiny cvičení nebo ostré chůze denně je dostatečné minimum
4. Bojujte s nadváhou... ale zapomeňte na jojo diety
5. Podpořte imunitní systém - evolučně vyrostl ve spojení s 1-3, 1-6 beta glukany a pro správnou funkci jej nutně potřebuje. Zvyšte konzumaci kvašených potravin nebo si můžete pomoci i kvalitními doplňky.
6. Omezte kouření - zánět v těle obrovsky podporuje
7. Omezte stres - chronický stres podporuje zánět, blokuje imunitní systém a podílí se na degenerativních onemocnění.
To jsou doporučení Dr. Claytona a také prof. Rupricha ze Státního zdravotního ústavu.
Pokud vás téma přece jen zaujalo, zde je zmíněná přednáška:
https://vimeo.com/327717120 první část konference - heslo: video2019
https://vimeo.com/327716692 druhá část konference - heslo: video2019